У насељеном мјесту Брдо одржана презентација Просторног плана туристичко рекреационог центра ''Балкана''

У насељеном мјесту Брдо одржана је презентација Нацрта Просторног плана посебне намјене Туристичко-рекреационог центра 'Балкана' Мркоњић Град, како би власници парцела могли дати своје мишљење, примједбе и приједлоге у вези са планом.

 Јасна Гузијан испред Новог урбанистичког завода који ради на изради плана каже да је презентација организована како би се чуло мишљење грађана.

''Грађанима је презентован план и шта се њиме планира. Највећа заинтересованост влада за уже подручје обухвта око самог језера Балкана,  а то је уједно и најатрактивнији дио, гдје су предвиђени одређени садржају који такође треба да се граде'', рекла је Гузијанова. Она је додала да се мјештани углавном интересују за  питања везана за коришћење њиховог земљишта и како ће у будућности план да утиче на то.

''Власници парцела интересују се да ли ће им израдом Просторног плана бити одузета нека права и слично, а прије свега се они упућују у расправу везано за одређене активност на својим парцелама'', истакла је Гузијанова.

Гузијанова је напоменула да је у току и јавни увид након којег ће се размотрити све пристигле примједбе и приједлози грађана и изаћи са неким новим приједлогом плана.  Такође, биће организова и јавна расправа  гдје ће се још једном разматрати сви одговори на примједбе заједно са једном стручном и широм јавношћу.

Израдом плана стекли би се услови за редефинисање садржаја и активирање земљишта у туристичке сврхе, а истовремено утврдиће се јасна правила коришћења простора како би се заштитили јавни интереси и интереси појединаца.

Нацрт Просторног плана подручја посебне намјене туристичко-рекреационог центра ''Балкана'' израдила је ЈУ Нови урбанистички завод Бањалука и обухваћена је површина од 104 хектара, а  доноси се на период од 20 година.

У ужем обухвату Плана налазе се два језера, велико и мало, а у непосредном окружењу језера се налази подручје туристичког центра Балкана са хотелом, бунгаловима, угоститељским објектом, простором за продају хране или пића, спортски терен и санитарни чвор, док шири обухват има и неке друге намјене као што су викенд зона, становање и бензинска пумпа. На ширем обухвату Плана заступљене су основне потребе организације, уређења и планирања простора. 

 

 

  • 8.4.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD