Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић у посјети Мркоњић Граду

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић састала се са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповић и разговарала о могућностима пласмана домаћих производа на аустријско тржиште.

 Састанкку су присуствовали и привредници са подручја општине из области дрвопрераде и металске индустрије.

Филиповић је привредницима представио пројекат Представништва Републике Српске у Аустрији који се проводи као подршка привредницима.

''Данас смо имали прилику да посјетимо општину Мркоњић Град и да представимо одређене пројекте Представништва које спроводимо у сарадњи  са нашим привредницима и њиховом  увезивању са релевантним партнерима у Аустрији. Представили смо пројекат стварање базе података која ће бити доступна на страници Представништва Републике Српске на њемачком језику. Путем општина и путем наше Привредне коморе и у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу упућиваћемо упите нашим привредницима који могу да се представе на страници Представништва '', рекао је Филиповић. Он је истакао да је у току један конкретан пројекат који се реализује у сарадњи са аустријском привредном комором.

''Кроз овај пројекат настојима да помогнемо нашим привредницима и да у мањим групама огранизујемо директне посјете Аустрији и директне контакте у релевантним секторима са циљем дугорочног развоја и сарадње.  То ће се дешавати у циклусу  прољеће-јесен  и надамо се да ће тај  пилот пројекат, чија реализација почиње у мају мјесецу,  бити успјешан како би могли да наставимо сарадњу и посјете и на јесен.

Начелница Аничић је рекла да је са Филиповићем разговарала о могућностима сарадње општине са Представништвом.

''Филиповић нам је представио шта је то што ради Представништво и како оно треба да буде спона између наших  и привредника у Аустрији. Надамо се, да ће се заједничком сарадњом између Општине-Привредне коморе РС- Представништва РС у Аустрији пронаћи прави партнери нашим предузећима,  како би они могли да пласирају своје производе које тренутно имају, али и да се нађу привредници из Аустрије који би улагали у наша постојећа предузећа која су прилично успјешна'', рекла је Аничићева.  Она је додала да је остављен простор контакта свакој фирми поједниначно са Представништвом, а да ће заједнички наступ Општине и привредних субјеката ка Представништву бити промоција пројекта и студије о Фабрици камене вуне,  гдје је Мркоњић Град врло интересантан обзиром на близину налазишта свих материјала од којих се производи камена вуна.

 

 

 

  • 9.4.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD