Одржано предавање на тему ''Превенција и рано откривање рака дојке''

Општина Мркоњић Град, у сарадњи са Домом здравља "Др Јован Рашковић" организовала је у просторијама општине предавања на тему "Рано откривање рака дојке и превенција".

 Предавање је водила љекар Јелена Шкавић која је рекла да је је циљ предавања едукација жена о раном откривању карцинома дојке.

"Најбитније је да жена редовно обавља самопреглед дојке по одређеним принципима и правилима. Самопреглед би жене требало да почињу да раде од 20 године живота, минимално једном мјесечно", рекла је Шкавићева.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да на овај начин локална заједница жели дати свој допринос у превенцији болести рака дојке.

''У сарадњи са Домом здравља, осим овог предавања  кренули смо и у акцију бесплатног мамографског прегледа за жене животне доби преко 40 година. Прије неколико година је била слична  акција и тада су откривена два рана карцинома која су успјешно излијечена'', рекла је Аничићева.

Она је додала да је број пацијенткиња ограничен и да се ради о 150 прегледа, јер се више физички не може стићи и завршити.

''Заинтересованост за преглед је велика, али ћемо наћи начина да у неком наредном периоду поново нашим суграђанкама изађемо у сусрет и организујемо овакву акцију'', истакла је Аничићева.

Она је изразила жаљење што је више оних који желе да ураде преглед него оних који желе да чују више о самом прегледу и како то можемо сами да откријемо рани рак дојке.

 

  • 29.5.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD