Одржана Јавна трибина '' Двадесетогодишњица страдања Срба од хрватске, муслиманске и НАТО агресије у Мркоњић Граду''

Поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина у Мркоњић Граду одржана је Јавна трибина трибина ' Двадесетогодишњица страдања Срба од хрватске, муслиманске и НАТО агресије у Мркоњић Граду'.

 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је, да је велика неправда не казнити оне који су починили овај огроман злочин. 

 

"Вечерашњом трибином хтјели смо да пошаљемо снажну поруку Тужилаштву БиХ и свим надлежним институцијама да се процеси морају покренути и довести до краја јер велика је неправда не казнити злочинце који су направили огромни злочин, јер  само у Мркоњић Граду у масовној гробници нађен је 181 страдали, а у мањим околним гробницама 176 страдалих", рекао је Савановић новинарима.

Он је додао да живи у увјерењу
и нада се да ће одговорни врло брзо бити процесуирани.и да ће лице правде угледати сви они који су чинили злочине и који мозају одговарати за своја дјела.

Правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ рекао је да је био члан тима који је вршио ексхумацију масовне гробнице у Мркоњић Граду.

"
Двадесет година је прошло, још увијек правде нема, нико није одговарао, зна се да је документација потпуна, постоје свједоци, али очигледно да они који треба то да чине не помјерају предмет са мртве тачке. Требало је до сада почети било какав процес, позивати свједоке, а ништа се не ради", истакао је Радуљ. 

Додајући да ово што раде предсједник Републике Српске Милорад Додик и Народна скупштина у вези са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ једини је начин да се нешто покрене са мртве тачке. 

Генерал Момир Зец поручио је да надлежне институције морају радити свој посао.

"Имамо посљедице, имамо ко је учествовао у свему и институције морају да раде свој посао и да процесуирају одговорне. То је порука са овог скупа", рекао је Зец.

Јавном трибином "Двадесет година од страдања Срба од хрватске, муслиманске и НАTО агресије у Мркоњић Граду" почело је обиљежавање 20 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина.

На тај дан Хрватска војска, ХВО и Пети корпус Армије БиХ 1995. године заузели су Мркоњић Град, а у офанзиви која је са прекидима трајала скоро годину дана заједно са припадницима такозване Армије БиХ етнички су очистили 13 општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни и убили 1.674 лица, од којих се 420 и данас води као нестало. У агресији ове три  војске протјерано је 120 хиљада Срба.

У Мркоњић Граду послије рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

За ове злочине још нико није одговарао. 


За све убијене крајишке Србе и за 181 српску жртву из масовне гробнице пронађене у Мркоњић Граду сутра ће бити служен парастос у капели Светог Марка.

Потом ће бити положени вијенци на Спомен-обиљежје масовне гробнице и на централни споменик погинулим српским борцима на Tргу српске војске, након чега ће услиједити обраћање званичника и културно-умјетнички програм. 


 

  

 

  

 

 

  • 9.10.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD