Обиљежено 20 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина

Служењем парастоса у капели Светог Марка и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје на градском гробљу у Мркоњић Граду, обиљежено је 20 година од страдања Срба у западној Крајини у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Српске, делегација Владе коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и делегације општина Мркоњић Град, Шипово, Источни Дрвар, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те делегације борачких организација из Мркоњић Града, Шиповa, Језерa и Рибникa. 


Хрватска регуларна војска са јединицама Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни. 

Ове општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.
У овој акцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима. 

За злочине на овим просторима још нико није одговарао.

У Мркоњић Граду послије рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је страдање Срба у западној Крајини 1995. године био страшан геноцид и наставак пројекције Независне Државе Хрватске. Савановић је изразио увјерење да ће у времену које слиједи, уз помоћ честитог дијела међународне заједнице, одговарати починиоци незапамћених злочина над Србима на овом простору. 
"Хрватска је након протјеривања Срба 1995. године намјеравала да са својим међународним менторима практички ријеши српско питање у БиХ протјеривањем преко Дрине, што је пројекат који је одавно присутан", рекао је Савановић.
Он је додао да је патолошка обрада жртава протеклог рата, након ексхумације, показала да су употријебљени исти монструозни методи убијања као и у НДХ 1941. године и да посебну тежину злочину даје чињеница да су жртве били и цивили.
"На нашу жалост, они који је требало да чују крик тог народа још нису чули то што треба да чују. Морамо истрајавати на томе и тражити помоћ и других земаља у окружењу посредством њихових тужилаштава и судова", рекао је Савановић.
Он је
истакао да напори које улаже предсједник Републике Српске Милорад Додик за одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ нису случајни, јер је ријеч о институцијама које су се "одметнуле" и примјењују селективну правду под политичким притиском из Сарајева. 
"На нама остаје да и даље обиљежавамо ове датуме, да актуелизујемо ове догађаје и јавним трибинама вршимо притисак на све у чијој је надлежности покретање кривичниих поступака", поручио је Савановић.
Он је подсјетио да је у офанзиви Војске Хрватске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ уз подршку НАТО-а у септембру и октобру 1995. године са својих вјековних огњишта на подручју 13 западнокрајишких општина протјерано 120.000 људи, а живот су изгубила 1.674 цивила и војника, од којих су ексхумирана тијела 1.214.
"Највећа масовна гробница из тог времена је на градском гробљу у Мркоњић Граду, из које је ексхумирано 181 лице, док је на локалним гробљима ексхумирано 176 жртава", рекао је Савановић.
Говорећи о накнади материјалне штете, он је навео да ни о том питању нема никаквих помака, подсјетивши да је само општина Мркоњић Град у разарањима и накнадној пљачки претрпјела штету од око 680 милиона КМ.
"У тих 117 дана окупације Мркоњић Града углавном су били фокусирани на убијање цивила и војника, пљачку имовине из предузећа и уништавање инфраструктуре, без обзира на присуство снага ИФОР-а, које је требало да их штите. Требаће нам деценије да вратимо Мркоњић Град у стање прије окупације", поручио је Савановић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће злочини над Србима на подручју ове општине коначно бити процесуирани. 
"Очигледно је да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, јер је немогуће да имате масовну гробницу, толико цивилних жртава тако звјерски убијених, а да још нико није одговарао", рекла је Аничићева.
Она је подсјетила да општина Мркоњић Град не може да поднесе тужбу против Хрватске за накнаду материјалне штете, док неко не буде кривично осуђен за злочине на њеном подручју. 
"Искрено вјерујемо да ће до тога доћи, јер су хрватска војска и држава овдје организовале пљачку у којој су однесене машине из фабрика, што нису могли да ураде појединци", рекла је Аничићева.
Према њеним ријечима, данас мало ко може да препозна да је Мркоњић Град прије 20 година био згариште, а обнова је, углавном, текла захваљујући марљивости и упорности становништва и у посљедње вријеме помоћи Владе Републике Српске.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин  рекао је да трагедија српског народа у БиХ представља трагедију Срба гдје год да живе и општељудску трагедију, те да 20 година у историји не представља ништа и да ће српски народ наставити да памти много дуже, те да ће само памћењем успјети да сачува себе.
"Док не будемо имали бар једну пресуду, бар једно име и бар јасан доказ да и наше ране неког боле, дотле ћемо сви ми Срби имати велику сумњу у међународну правду", поручио је Вулин.
Он је додао да за Србију нема ништа важније и драже од Републике Српске. 
"На нама је да сачувамо ово што имамо, на нама је да се развијамо и да, поштујући Дејтонски споразум и признавајући територијални интегритет и суверенитет БиХ, чувамо своју Републику Српску", рекао је Вулин.

Замјеник предсједника Одбора Скупштине Србије за дијаспору Миодраг Линта рекао  да никад не треба одустати од довођења пред лице правде налогодаваца и извршилаца злочина над припадницима српског народа. 
Он је изразио незадовољство због опструкције истрага над злочинима над Србима у Тужилаштву БиХ које, како је рекао, због политичких притисака из Сарајева одбија да подигне оптужнице против Хрвата и Бошњака који су починили злочине у 13 западнокрајишких општина.
Линта
истиче да је потребна активнија улога Тужилаштва за ратне злочине Србије у процесуирању злочина над српским народом, без чега се тешко може направити суштински помак у рјешавању овог питања.
"Не може се говорити о трајном миру између Срба, Хрвата и Бошњака, ако се српске жртве минимализују, а без једнаког односа према жртвама и према злочину не може се ићи напријед", поручио је Линта.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да нема очигледнијег примјера удруженог злочиначког подухвата од, како је рекао, планског и насилног прогона српског становништва из 13 западнокрајишких општина 1995. године.
"Много је неправде, али ни 20 година након ових дешавања нисмо нашли рјешење. Очигледно је да рјешење није лако наћи и зато морамо видјети на који начин да заштитимо своје грађане", рекао је Савчић. 

Након парастоса и полагања вијенаца одржан је пригодан културно-умјетнички програм

Обиљежавање страдања Срба у западној Крајини један је од 29 важнијих датума из новије српске историје који је установио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 _____________________________________________________________________________________________

Поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у западној Крајини уручена су и одоликовања породицама 24 погинула војника Војске Републике Српске са подручја Мркоњић Града.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 10.10.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD