• 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Одржана манифестација "Васкршњи сабор на Колобари"

Традиционална народна манифестација XI Васкршњи сабор на Колобари одржана је 17. априла 2017. године на Ледени понедјељак, на Тргу Српске војске.

Трговиште Колобара, испред зграде среског начелства од старина је било зборно мјесто о Васкрсу на Ледени понедјељак гдје су се млади и стари уз поздрав Христос Воскресе такмичили у туцању васкршњих јаја, са надом да ће година која је пред њима бити боља и роднија, испуњена миром и љубављу. У жељи да сачува сјеме ове народне светковине, прије једанаест година Културни центар „Петар Кочић“ покренуо је ову манифестацију првенствено намијењену дјеци.

Увођењем више такмичарских дисциплина дјеца, омладина, а и старији поштоваоци ове хришћанске и православне традиције сваке године са нестрпљењем очекују васкршње дружење.

 Трочлани жири у саставу: Милан Ћоћкало, предсједник, Никола Ћоћкало и Марија Рожић чланови имали су пуне руке посла да одрже ред и омогуће учесницима да своје умијеће и вјештине покажу кроз такмичењима која се специфична за ову манифестацију.

На Васкршњем саборовању учествовала су 104 такмичара у 8 такмичарских категорија.

Најљепше јаје писаницу, са ликом Богомајке и Христа осликала је Милана Кежић, а крст са натписом Христос Воскресе Станко Даниловић и Никола Арсенић. Ништа мање лијепо украшена васкршња јаја нису била из руку Тајане Ђукановић, Милице Рајковић и Емилије Ћућуз.

Најмање јаје од ластавице пронашао је Миленко Банека, а највеће од морке Емилија Ћућуз.

Најстарији Миле Шормаз (66 година) и најмлађи учесник Његош Каурин (три године) показали су да године нису препрека када је велика љубав према васкршњем такмичењу неизмјерна.

Најпрецизнији од 32 такмичара код убацивања јајета у сепетић били су: Перо Шавија, Михајло Јаслар и Милош Костић, док су посебну вјештину и брзину у ношењу јајета у дрвеној кашици од 8 такмичара, показали: Василије Савић, Милан Еремија и Тајана Ђукановић.

Најатрактивнија је била дисциплина у туцању или разбијању јајета од јаје, која је окупила 52 учесника. Најтврђе јаје које је преживјело сва силна ударања у пет такмичарских кола изабрао је првонаграђени такмичар Божидар Грујичић, док је друго мјесто припало Лазару Каурину, а треће Луки Митрићу.

Сви такмичари су награђени дипломама, књигама и новчано.

Књиге као поклон у знак сјећања на ову Васкршњу радост обезбиједио је Клуб умјетничких душа.

Медијски покровитељи: дописништво РТ РС и СРНЕ, ШИК радио и сајт општине Мркоњић Град.

 

 

 

                                                                                                             

 

  • 18.4.2017. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD