• 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Рекордна запосленост на подручју општине Мркоњић Град

На подручју општине Мркоњић Град, према подацима Пореске управе Републике Српске, тренутно је запослено 3.941 лице, што је рекордан број од 2009. године, када је свјетска економска криза утицала на драстично смањење запослености.

Према ријечима Томислава Тодоровића, вршиоца дужности Начелника одјељења за привреду и финансије, број запослених на подручју општине током свјетске економске кризе, односно 2010. године износио је 3.556 запослених, те је биљежен сталан пад запослених све до 2013. године када је износио 3.362 запослена. Од 2013. године биљежи се сталан раст запослених, тако да према посљедњим подацима Пореске управе РС, број запослених на 31.10.2017. године  износи 3.941 лице што је за 579 запослених више него 2013. године када је забиљежена најмања запосленост. Овом повећању су допринијели неколико капиталних привредних инвестиција које су реализоване на подручју општине, од којих се издвајају потпуно нове инвестиције као што су: субјекти са већинским италијанским власништвом “RS Silicon” и “Prowood”, али и проширење капацитета и запослености у постојећим пословним субјеката са већинским домаћим, односно страним капиталом као што је “Бема” д.о.о.  Циљ општинских власти је да се до краја године постигне запосленост од преко 4.000 лица, а да ли ће се у тим настојањима успјети остаје да се види. Треба истаћи да привредно друштво “Бема” д.о.о. у Пословној јединици у Мркоњић Граду планира да до краја ове године запосли додатних 50 радника, чиме би, како је изјавио Технички директор фабрике обуће “Бема” д.о.о. Маринко Умићевић, у Пословној јединици у Мркоњић Граду број запослених износио 400 лица.

На територију општине Мркоњић Град спроводе се континуиране активности на провођењу активних мјера, подстицају привереди и запошљавању незапослених лица, које се проводе још од 2005. године, а које подразумијевају кредитирање и субвенионисање активности МСП и предузетништва.

 

  • 7.11.2017. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD