• 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Предсједник Републике Српске и начелница општине Мркоњић Град присуствовали уградњи капсулног агрегата број два на ХЕ ''Бочац

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да ће Хидроелектрана "Бочац два", која би у августу требала бити пуштена у пробни рад, поспјешити енергетску стабилност Српске и укључити је на тржиште електричне енергије у региону.

"Претендујемо да будемо стабилан произвођач електричне енергије за наше и регионалне потребе због чега смо и покренули низ активности на овој електрани која је у завршној фази, али и на брзом почетку изградње електране Крупа, која би требала да има снагу 76 гигавата и која представља дупло већу електрану од ове у Бочцу", рекао је Додик након посјете Хидроелектрани "Бочац два", гдје је присуствовао уградњи капсулног агрегата број два.

Он је навео да ће Хидроелектрана "Бочац  два" обезбиједити оно чему сва друштва теже - додатну енергетску стабилност, поготово имајући у виду да ће она радити на основу обновљивих извора енергије, јер је ријеч о хидроелектрани која ће деценијама функционисати.

Додик је додао да ће овом хидроелектраном бити ријешен и условни дефицит електричне енергије на подручју Бањалуке, јер овај град и његова околина троше 51 одсто укупне потрошње струје у Српској, а до сада се на простору Хидроелектране "Бочац" производило око пет одсто, те се енергија морала повлачити са других простора.

Он је поручио да је то енергија која припада Републици Српској.

"Тешко је и захтјевно изградити овакав објекат, поготово у условима у којима се ми налазимо. Овдје доказујемо спремност да властитим средствима, знањем и капацитетима, јер су извођачи радова са наших простора, имамо способност да градимо овако захтјевне објекте", поручио је Додик.

Наводећи да се изградња Хидроелектране "Бочац два" дуго чекала, јер је планирана још прије педесетак година, Додик је истакао да је поносан на чињеницу да ће овако захтјеван објекат већ крајем августа бити на мрежи.

"Ово је урађено властитим средствима, што говори о томе да полако оспособљавамо нашу електропривреду да се може развијати сама. То се види и на простору ''Горњих хоризоната'', гдје је Хидроелектрана на Требишњици, гдје су исто тако знатна властита средства, готово 150 милиона КМ, употријебљена за припремне и друге радове за изградњу те електране", закључио је Додик.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић је истакла да је изградња хидроелектране значајна због отварања нових радних мјеста у овој општини и за њен развој, али и за привреду цијеле Републике.

Директор "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић рекао је да је Хидроелектрана "Бочац два" посебна, јер је инсталисане снаге десет мегавата у производњи 42 гигават-часа и има годишњи приход од шест милиона КМ, те је направљена по најновијој технологији са два потопљена агрегата од пет мегавата и налази се низводно три километра од Хидроелектране "Бочац један".

Кесић је нагласио да ће ова хидроелектрана крајем августа бити пуштена у пробни рад, а на мрежи мора бити почетком септембра и спремна за рад. Додајући да је предвиђена и изградња мале хидроелектране Крупа на Врбасу, инсталисане снаге 83 мегавата.

"Хидроелектрана се гради сопственим средствима. До сада је уложено око 30 милиона КМ, а укупна вриједност је 42 милиона КМ. Направили смо студије и за електрану на Крупи на Врбасу, која износи око 650.000 КМ и у току је израда главног пројекта и наредне године се креће са извођењем радова", навео је Кесић.

Предсједник Додик овом приликом посјетио је и  матично предузеће Хе ''Бочац  1''. 

  • 8.5.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD