„Жива библиотека“ промовише људска права и равноправност, шири мир и толеранцију

Ученици четвртих разреда Гимназије и њихови предметни професори данас су посјетили ''Живу библиотеку'' у скупштинској сали Општине Мркоњић Град, гдје су имали прилику да прочитају четири живе књиге. Међу њима су се налазили члан породице несталих, расељено лице, бивши овисник и цивилна жртва рата.

 Александар Жоља из Хелсиншког парламента рекао је да се „Жива библиотека“ организује у склопу пројекта PRO-Budućnost, те да је Општина Мркоњић Град укључена у овај пројекат. ''Данас су гимназијалци могли да разговарају са четири живе књиге, кроз које желимо да људи сазнају о животима особа које су на неки начин дискриминисане и одбачене од друштва због њиховог начина живота, иако се не разликују од нас'', рекао је Жоља.

 

Ова библиотека представља иновативну методологију за промовисање људских права, равноправности, те за борбу против расизма и ксенофобије. Књиге ове библиотеке су живи људи, припадници друштвених група према којима често владају предрасуде и негативни стереотипи.

 

„Жива библиотека“ функционише као права библиотека, гдје читаоци долазе да позајме „књигу“ на одређено вријеме и на тај начин „књиге“ преносе своја животна искуства и доприносе борби против стереотипа, предрасуда и дискриминације.  Овај пројекат се реализује у 70 општина и градова у Босни и Херцеговини, а циљ је да допринесе изградњи повјерења међу свим грађанима.

  • 6.11.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD