Гимназијалци представили апликацију на Фестивалу науке

Ученици Гимназије Мркоњић Град, са 27 излагача, јуче су на Фестивалу науке у Бања Луци представили своју апликацију за андроид уређаје и рачунаре. Апликација “RealChem3D“ који су израдили ови надарени гимназијалци освојила је прву награду на „Тесла фесту“ у Новом Саду и сребрену плакету на „Иност фестивалу“ у Бањалуци.

Ивана Перић, Филип Костић и Милан Мандић  ученици Гимнaзије који су израдили ову апликацију истакли су да је главни циљ да помогне ученицима при учењу и схватању хемије, а прилагођена је средњошколцима.

Фестивал је отворио министар науке и технологије  Републике Српске Ален Шеранић  који  је навео да је Фестивал, прије свега, посвећен најмлађима и да обухвата презентације, радионице, научне експерименте из физике, хемије и других научних области, те изразио задовољство што ове године има и излагача који до сада нису наступали.

Апликација гимназијалаца садржи 3Д приказ атома из периодног система елемената као и молекула, које су тема рада на часовима хемије. Наравно, апликација је доступна и на андроид уређајима у виртуалној и проширеној реалности. Она иде у корак са најновијом технологијом, која је свакако занимљива свим средњошколцима.

  • 7.11.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD