Промоција књиге и документарног филма „Душу нису убили“

Поводом обиљежавања „100 година од завршетка I свјетског рата“ синоћ је у скупштинској сали одржана промоција пројекта ''Душу нису убили'' Мире Лолић Мочевић.

 

Пројекат ''Душу нису убили'' удружења „Српско-руски Мост“ састоји се од истоименог документарног филма и књиге свједочења, гдје по први пут на једном мјесту о страдању српских цивила у Босни и Херцеговини у свим ратовима током 20. вијека говоре очеви, страдалници, потомци и износи се историографска грађа.

Мира Лолић Мочевић навела је да је овај пројекат рађен уз благослов његове светости Патријарха српског господина Иринеја, који је рекао да се ради о националном пројекту од великог значаја. Ове године представљена су издања ове књиге на енглеском, њемачком и руском језику.

''Пројекат говори о страдању цивила, не војске, односно свједочи о томе колико, на који начин и од кога су страдали Срби у 20. вијеку на свом кућном прагу'', рекла је Лолић-Мочевић. Додајући да је искористила прилику да спомене и Симу Будимира, истакнутог Мркоњићанин који је учествовао у Великом рату, а и много тога учинио за овај крај и након рата.

Организатор промоције је Културно –умјетничко друштво „Петар I Карађорђевић Мркоњић“ у сарадњи са КУД-ом „Петар Кочић“, рецитаторском и драмском секцијом Гимназије Мркоњић Град, хором „Мали принц“, као и рецитаторском секцијом ОШ „Иван Горан Ковачић“ поводом обиљежавање „100 година од завршетка I свјетског рата“ од 7. до 9 новембра 2018. године.

Прoмоцији су присуствовали свештенство и бројни грађани.

  • 8.11.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD