Иницијатива за доставу приједлога за додјелу награда и признања

У складу са чланом 18. став 1. Одлуке о наградама и признањима, број: 01-022-18/02 од 03.04.2002. године („Службени гласник општине Мркоњић Град'“, број 1/02), Комисија за избор и именовање, награде и признања покреће иницијативу за доставу приједлога за додјелу награда и признања. Поменутом Одлуком прописано је да се награде и признања додјељују поводом Дана општине Мркоњић Град (4. фебруар), те су установљене појединачне и колективне награде.

Појединачне награде су:

1. Повеља Краља Петра I Карађорђевића Мркоњића са новчаном наградом као највише признање и додјељује се као посебан вид признања за дјела и рад од општег значаја у свим областима стваралаштва;

2. Повеља заслужног грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом Општине Мркоњић Град и додјељује се лицима, а за изузетан допринос у развоју општине за постигнуте врхунске резултате и успјехе у области привреде, здравства, образовања, науке, културе, умјетности и спорта.

3. Повеља почасног грађанина Општине Мркоњић Град са златним симболом Општине Мркоњић Град додјељује се лицима која немају пребивалиште на подручју општине, а за изузетна дјела и допринос у развоју Општине у свим областима од општег значаја.

Колективна признања су:

            Повеља  Општине Мркоњић Град са златним симболом Општине Мркоњић Град, као и Повеља Општине Мркоњић Град са сребрним симболом Општине Мркоњић Град, додјељују се за изузетна остварења у области здравства, образовања, науке, културе, умјетности, спорта, физичке културе, као и за изузетна хумана дјела и испољену храброст;

            Такође, као појединачна и колективна признања установљене су награде у виду похвала и захвалница која се додјељују као посебан вид признања за значајна остварења у свим областима живота.

            Основни критеријум за додјелу награда и признања су: изузетан допринос у развоју општине дугогодишњим радом и заслугама у изградњи, у стварању и његовању  односа и традиција са другим локалним заједницама; постигнути изузетни резултати у привређивању, освајању нових технологија, техничких унапређења, новаторства и рационализације; остварени врхунски резултати у области здравства, образовања, науке, културе, умјетности, спорта; изузетан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама; испољена храброст у ванредним ситуацијама на спашавању људских живота и спречавању материјалних штета.

            Награде се могу додјељивати: појединцима, предузећима, установама, државним органима и организацијама, удружењима и другим субјектима.

            Приједлог за додјелу награда и признања мора бити образложен.

            Комисија за избор и именовање, награде и признања иницира овлаштене предлагаче (Скупштину општине, Начелника општине, органе МЗ; органе и организације у предузећима и установама, организације, удружења и друге правне субјекте) да до 03.12.2019. године (сриједа, најдаље до 12:00 часова) доставе своје приједлоге како би се благовремено провела процедура додјеле награда и донијеле одговарајуће одлуке на сједници Скупштине општине Мркоњић Град.

           

           

 

       

                                                                                                          

 

 

  • 29.11.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD