Блажо Котлаја најбољи косац, а Јадранко Станковић делија Балкане

Косац Блажо Котлаја из Пљевње у Црној Гори побједник је 22. Tуристичке манифестације Дани косидбе Балкана 2012 ''Меморијал Лазар Лакета''. Друго мјесто освојио је Мирко Кецман из Петровца, док је трећи био Милорад Сладојевић Ђели из Мркоњић Града

Поред такмичења у кошењу траве одржан је и косачки петобој за титулу Делије Балкане. Тако су се косци након кошења траве такмичили у скоку у даљ, бацању камена с рамена, обарању с брвна и трчању.

Након сабирања бодова титулу Делије Балакне  понио je Јадранко Станковић из Теслића, који је и прошле године освојио ову титулу.

''Ово је други пут да сам делија Балкане и веома сан срећан због тога'', каже Станковић.

У кошењу траве косом кованицом  учествовала су 22 косца из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Најмлађи косац био је 14-годишњи Слађан Бајић. У екипном такмичењу прво место освојила је екипа из Црне Горе, друго тим из Мркоњић Града, а треће из Петровца. Последње, четврто мјесто заузела је екипа из Србије

Мнифестацију је отворила начелница општине Дивна Аничић.

''Хвала Лазару Лакети што је установио ову манифестацију и што је дао живот за Рапублику Српску. Ми чувајући ову манифестацију, чувајући традицију, чувамо не само успомену на Лазара Лакету него и на све погинуле борце из Републике Српске, истакла је Аничићева. Додајући да је веома радује што на манифестаци учествују такмичари из свих крајева бивше Југославије.

Прије почетка надметања косаца свештеници Мркоњићке епархије су служили парастос покојном косцу Лазару Лакети, који је био утемељивач ове манифестације и европски првак у ручном кошењу траве. Делагације општине  положила је цијеће на споме- обиљежје. Такође је одржана је и ревијална косидба, односно сви косци су истовремено косили у част Лазара Лакете.

Посјетиоци су могли да уживају у занимљивом културно-забавном програму, који су приредили чланови КУД Петар I Карађорђевић Мркоњић .

Покровитељ манифестације су општина Мркоњић Град, Министарство финансија и Министарство трговине и туризма у влади РС, а организатор Агенција за привредни развој.

Дане косидбе на Балкани утемељио је 1990. године Лазар Лакета, тадашњи европски првак у ручном кошењу. Лакета је погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992. године и од тада ова манифестација носи његово име.

  • 2.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD