Министар за избјеглице и расељена лица у радној посјети у Мркоњић Граду - За стамбено збрињавање шест породица 180.000КМ

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш посјетио је општину Мркоњић Град и са начелницом општине Дивном Аничић разговарао о актуелним повратничким питањима, као и пројектима помоћи повратницима у ову општину. Министар Чордаш подсјетио је на досадашња улагања Министарства за избјеглице и расељена лица РС, те истакао да ће ове године из Буџета Владе Републике Српске бити издвојено 180.000 КМ за стамбено збрињавање шест породица које су корисници алтернативног смјештаја, те ће помоћи обнову пута у повратничком селу Доње Баљвине.

Договорена је реализација пројекта из ОПЕК фонда, који је требало да буде реализован још прије пола године, али због неријешеног питања око плаћања ПДВ-а дошло је до застоја у његовој реализацији.

''Ријеч је о средствима из ОПЕК фонда и то је стамбено збрињавање  шест породица које су корисници алтернативног смјештаја. Ја се надам да ћемо поменути проблем ускоро ријешти и до краја године обезбиједити кров над главом тим породицама'' рекао је Чордаш. Додајући да су у Министарству за реализацију овог програма све већ припремили.

Када је у питању одрживост повратка на састанку је договорено да Министарство помогне и асфалтирање пута у повратничко село Доње Баљвине, а у овој години планирано је урадити двије куће хрвата повратника.

''Договорили смо се да нам Министарство за избјеглице и расељена лица помогне са трећином  средстава за асфалтирање километар пута за Бошњаке повратнике, што је веома значајно и корисно за  људе овога краја и њихов одржив повратак'', истакла је Аничићева. Додајући да је Министарство за избјеглице и расељена лица  и у протеклом периоду доста улагало у  инфраструктурне пројекте на подручју наше општине.

На састанку је разговарано и о Регионалном програму стамбеног збрињавања, којим ће бити обезбијеђена трајна стамбена рјешења за 5.400 породица на простору Босне и Херцеговине, од чега 4.200 на простору Републике Српске.

Током посјете министар Чордаш са руководством општине обишао је и католичку цркву Светог Филипа и Јакова у Мркоњић Граду, те обећао помоћ око обнове овог вјерског објекта који је у веома лошем стању. За  почетак је договорена помоћ око санације вањске столарије у износу од 10.000 марака. 

  • 13.9.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD