Нови информатички кабинет у Гимназији Мркоњић Град

У Гимназији у Мркоњић Граду свечано је отворен савремени кабинет информатике у којем је инсталирано 25 нових рачунара, штампач, лаптоп, дигитални фото апарат и пројектор. Ријеч је о донацији Владе Јапана и општине Мркоњић Град. Укупна вриједност донације са опремањем кабинета намјештајем је око 35.000 марака.

Дејан Валић локални консултант на пројекту модернизација наставних планова и програма из информатике јапанске агенције за међународну сарадњу ''Џајка'', каже да пројекат нуди цијели пакет од наставних планова и програма, уџбеника до додатног образовања професора.

''Пројекат се заснива на модернизовању планова и програма, тако што смо узели јапански план и програм и њихове уџбенике те их превели и прилагодили локалним потребама те у сарадњи са Педагошким заводом добили потребна одобрења да се иста користе на територији БиХ'', каже Валић. Додајући да је до сада у пројекат уложено око 650 хиљада еура, кроз опремање школа и одржавање семинара за професоре из информатике.

Отварању кабинета присуствовао је  директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који је истакао да ће Завод и у будућности подржаватии овакве и сличне пројекте који ће допринијети квалитетном  образовању у Републици Српској.

''Републички педагошки завод ће свакао подржати  пројекте који долазе од владиних и невладиних организација, од општина и градова, што ће нам дати велике могућности да радимо на побољшању  квалитета образовања. У  наредном периоду кроз квалитетне наставне планове и програме, кроз стручно усавршавање наставника и стручних сарадника и кроз вредновање рада школа настојаћемо се уклопити у све ове нове токове који су потребни и који долазе из Европе и свијета'', рекао  је Дамјановић.

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић истакла је да је јако сретна што присуствује једном оваквом догађају.

''Данас, у овим условима велика је ствар добити  један рачунар, а не оволико рачунара и ја сам веома поносна на то. Надам се да ћете то знати да цијените, да ће вам то бити за корист у вашем образовању'', рекла је Аничићева. Истичући да је данас информатика темељ за сва друга знања.

Директор Гимназије Предраг Кокеза каже у школи покушавају на разне начине да осавремене процес настве, да обезбиједе што боље услове за рад и учење, како ученицима тако и професорима који раде.

''Зaхвaљуjући oвoj дoнaциjи нaши учeници ћe мoћи нa лaкши нaчин стeћи нoвa знaњa. Генерације које долазе у нaшу шкoлу мoћи ћe сa зaдoвoљствoм улaзити у oву учиoницу, кoja je jeднa oд нajбoљe oпрeмљeних у Републици Српској'', каже Кокеза.

Рaд нa рaчунaримa сa нoвим oпeрaтивним систeмoм Windows 8 дoприниjeт ћe бoљeм рaзумиjeвaњу нaстaвe из инфoрмaтикe, а и прoфeсoри ћe учeницимa лaкшe прeнoсити знaњa.

Ученик другог разреда Гимназије Немања Јагузовић каже да је праћење наставе ове године доста лакше.

''Ова година је доста лакша него прошла, јер смо имали лошије услове за рад. Сада ће сваки ученик на часу информатике имати свој рачунар, рекао је Јагузовић.

Са њим се слаже и његова другарица Маријана Зељковић.

''Мени  као и свим ученицима  ово много значи. Ово нам је додатна мотивација да још боље учимо,  јер имамо овако добро опремљен кабинет'' истакла је Зељковићева.

  • 23.9.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD