Обиљежена крсна слава Општине Мркоњић Град и 11.мркоњићке лаке пјешадијске бригаде

Општина Мркоњић Град и 11. Мркоњићка лака пјешадијска бригада обиљежиле су крсну славу Светог пророка Илију и тим поводом служен је парастос за погинуле српске борце и цивиле, међу којима је и њих 181 чије је тијело извађено из једне од највећих масовних гробница у Републици Српској.

Цвијеће је положено на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, као и на централно-обиљежје на Тргу српских бораца.

Присутни су, између осталих, били предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.
Славски обред обављен је у Храму Светог Саве.
Начелница Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да због епидемиолошке ситуације ове године крсну славу прослављају без манифестација и концерата.
- Славу не можемо прославити без жита, славског колача, не можемо без сјећања на погинуле борце и парастоса, а тако је било и ове године - истакла је Аничићева.
Она је додала да, без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију, живот у овом граду није стао, као ни капитални пројекти.
- Нашли смо начина да помогнемо привредницима због посљедица пандемије, а настављају се и инфраструктурни пројекти изградње канализације, водовода, да би се одржала економија и ниво јавне потрошње - нагласила је Аничићева.
Командант 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде генерал Радован Илић честитао је свим борцима славу,
Он је истакао да је ова бригада одликована Орденом предсједника Републике и Медаљом Петра Мркоњића за све успјехе постигнуте у Одбрамбено-отаџбинском рату.
У Мркоњић Граду је послије Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.
У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.
На подручју ове општине је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.
Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.
нагласивши да је најбитније да се сјете погинулих другова који су кости оставили на славном путу бригаде.

 

  • 2.8.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD