Потписани уговори о стипендирању студената - Стипендије добила 243 студента

Општина Мркоњић Град ове године стипендираће 243 студента. Они су на пригодној свечаности потписали уговор са општином, у чијем буџету ће за те намјене бити издвојено 320.000 марака.

Стипендије се исплаћују за десет мјесеци, почевши од јануара. Износ стипендије је 120 КМ за редовне студенте, док је за дјецу погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије обезбијеђено по 150 КМ, односно по 180 КМ за  студенте дефицитарних занимања (машинство, математика и физика).

Начелница општине Дивна Аничић истакла је да је општина Мркоњић Град једна од ријетких општина која стипендира овако велики број студената, а уз то редовно исплаћује  стипендије.

''Сви ви који сте испуњавали услове добили сте стипендије, али то није случај у другим мјестима. Желим да вам каже да уз сву моју радост што смо ово постигли, да ће бити тешко наставити овако и у будућности, као и да ће вјероватно доћи до измјене одлуке '' рекла је Аничићева. Истичући  да је један од разлога за то што времена нису лака и да је све теже обезбиједити оволико средстава  у буџету за стипендије, а други од разлога јесте да би стипендије ипак требале да буду награде за добре студенте.

Јелена Малић студира енглески језик и књижевност и већ је на четвртој години факултета.

''Стипендија ми зачи много, посебо у данашње вријеме, кад је ријетко ко запослен и многим студентима је ово једини приход'', кеже Јелена Малић.

Слично прича и Јефто Радуловић студент треће године  економског факултета.

''Стпендија ми значи много и за похвалу је што се општина потрудила да свима који испуњавају услове обезбиједи стипендију, а нарочито  у овим условима када није једноставно пронаћи толики новац, каже Радуловић.

На подручју општине Мркоњић рад уназад неколико година значајно се увећао број стипендиста. Тако их је у 2004/2005. години било свега 58,  док од 2010.године општина Мркоњић Град се налази у самом врху  у БиХ по овом питању улагања у младе.

  • 15.3.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD