У Мркоњић Граду одржан семинар о перцепцији управљања чврстим отпадом - ЗАПАМТИ ДОБРО: У ПРИРОДИ СВЕ СЕ КРЕЋЕ, ОТПАД ЈЕ СИРОВИНА, А НЕ СМЕЋЕ!

Министарство за просторно уређење, грађевинсрство и екологију Републике Српске у сарадњи са конзорцијумом који чине Агенција за односе с јавношћу ''Инфо 5, '' World media и Институт за грађевинарство (ИГ) из Бањалуке, одржало је у Мркоњић Гаду семинар на тему ''Кампања за подизање јавне свијести и позитивне промјене у перцепцији управљања чврстим отпадом''.

Саша Дуновић, стручни сарадник за заштиту животне средине у Институту за грађевинарство каже да је циљ одржавања семинара да се кроз промоцију Кампање за подизање јавне свијести и позитивне промјене у перцепцији управљања чвртим отпадом  јача свијест грађана и институција на који начин треба разврставати и збрињавати комунални отпад, те шта то значи за заштиту животне средине.

''У задњих десет година доста се урадило на том плану. Почело се изградњом одређених регионалних депонија и концептом регионалног управљања чврстим отпадом у неким регијама, а истовремено се појавила потреба да се посвети мало више пажње едукацији становништва, односно јавности, општинских службеника, комуналних радника о правилном управљању чврстим отпадом. Осим тога чињеница је да мало која општина задовољава европске стандарде о депоновању отпада, гдје се општине једне регије удружују и раде санитарну депонију по европским стандардима '', каже Дуновић. Додајућу да није акценат само на одлагању отпада, већ у интегрисаном систему управљања чврстим отпадом.

''Депоновање отпада задња је и најнеповољнија опција,  гдје се отпад одлаже и то је трошак. Све остало у том систему треба да ствара неку добит, односно треба прије свега да кренемо са смањењем отпада на самом извору, а то је могуће постићи превенцијом стварања отпада, смањењм разврставања отпада од мање опасног до инертног отпада , затим искориштавање корисни компоненти отпада и наравно неопходно је да смањимо количину отпада у стварању , а самим тим и на депонијама јер су депоније скупи објекти који морају да се раде европским стандардима, да би заштитили воду, ваздух, тло и здравље људи'', истиче Дуновић.

Кампања се највећим дијелом финансира  из гранта средстава Краљевине Шведске у оквиру пројекта ''Општински програм управљања чврстим отпадом'' и дијелом из средстава Свјетске банке у оквиру Пројекта ''Други пројекат управљања чврстим отпадом''.

Кампања ће трајати 12 мјесеци уз могућност продужетка и реализоваће се на територији Републике Српске, односно на територији осам дефинисаних регија у складу са Просторним планом Републике Српске до 2015.годиние и то у Приједору, Бањалуци, Мркоњић Граду, Добоју, Бијељини, Зворнику, Фочи и Гацку.

 

ЗАПАМТИ ДОБРО:

У ПРИРПДИ СВЕ СЕ КРЕЋЕ,

ОТПАД ЈЕ СИРОВИНА, А НЕ СМЕЋЕ!

  • 19.3.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD