00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

01. август, 2023.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИЛИНДАНА, КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНE И 11. МРКОЊИЋКЕ БРИГАДЕ

На Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића у Мркоњић Граду вечерас је преломљен славски колач поводом Светог пророка Илије, крсне славе општине и 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је присуствовала свечаности, рекла је новинарима да ова општина 18 година традиционално прославља крсну славу са суграђанима, уз вјерски обред и богат културно-умјетнички програм.

"Желим да се то настави и убудуће, да траје дуго, да живимо у миру и слободи и његујемо традицију која је битна за постојање сваког народа", истакла је Стојичићева и додала да је Влада годинама партнер овој општини у изградњи послије рата.

Начелник општине Драган Вођевић честитао је славу суграђанима, као и славу представницима 11. Мркоњићке пјешадијске бригаде.

"Сви знамо значај славе за нас Србе православце. То је дан када се окупљамо, када преносимо своје обичаје са кољена на кољено, тако смо се и ми вечерас окупили", рекао је Вођевић.

Он је навео да су у протеклих годину дана у великом проценту реализовали планове и пројекте који се тичу асфалтирања путева, реконструкције и изградње водоводних мрежа и слично.

"Најзначајније је да смо кренули у изградњу зграде за младе брачне парове. Сад израђујемо стратегију за развој наше општине, а ту су бројни пројекти у које су укључени и наши грађани", рекао је Вођевић.

Свечаности су, осим Стојичићеве, присуствовали и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, предсједавајућа Вијећа народа Сребренка Голић, припадници 11. Мркоњићке бригаде и начелници других општина.

У забавном дијелу програма учествују "Амадеус бенд" и локални бенд "Царицин".

Обиљежавање славе општине почело је синоћ Илинданском смотром фолклора.

На Илиндан, сутра, у Храму Светог Саве биће служена литургија и парастос, а потом положени вијенци код масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.

 

Подели: