00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

Служена литургија и парастос за страдале у Отаџбинско-одбрамбеном рату

Поводом славе општине Мркоњић Град и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде - Илиндана, данас је у Храму Светог Саве служена литургија и парастос за страдале у Отаџбинско-одбрамбеном рату.

Након парастоса, положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српских бораца посвећено борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да је 11. Мркоњићка пјешадијска бригада њихов понос и незаобилазан темељ овог града.

"Честитам свим припадницима бригаде славу и желим да дуго живе, да се сјећање на њих преноси са кољена на кољено. Сјећамо се и свих њихових сабораца који су дали живот за Републику Српску", навео је Вођевић.

Предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић подсјетио је да је 11. Мркоњићка пјешадијска бригада, која је као оперативна јединица била у саставу 30. Дивизије, а сви у склопу 1. Крајишког корпуса, учествовала на готово свим ратиштима широм Републике.

"Својим борбеним дејствима и заслугама је учествовала у одбрани српског народа и у стварању Републике. За своје заслуге одикована је Орденом Петра Мркоњића", рекао је Стеванић.

Он је нагласио да су многи борци ове бригаде уградили животе у темеље Републике Српске, те поручио да треба бринути о њиховим породицама, као и о преживјелим борцима.

"Надамо се да ће Република Српска и политички бити одбрањена и да ћемо дуго славити Дан и славу ове бригаде", додао је Стеванић.

У Мркоњић Граду је послије Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, те три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на око 670 милиона КМ.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је у понеђељак, 31. јула, Илинданском смотром фолклора.

Славски обред и ломљење славског колача обављено је синоћ на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића.

Подели: