00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

25. January, 2024.

Održana Svetosavska akademija

U kino sali Opštine Mrkonjić Grad održana je Svetosavska akademija.

U programu su učestvovali učenici osnovnih škola "Ivan Goran Kovačić", "Petar Kočić", "Vuk Karadžić", "Branko Ćopić", "Srednjoškolskog centra", Gimnazije, te Dječijeg vrtića "Milja Đukanović".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je prisustvovala večeras akademiji, poručila je da je obrazovanje jedan od najznačajnijih sistema u Republici Srpskoj koji omogućava njenu stabilnu budućnost, razvoj i prosperitet.

Stojičićeva je rekla da joj je čast da je prisustvovala svečanoj akademiji u čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Ona je izjavila da se u školama u Republici Srpskoj obilježava školska slava - Sveti Savo, kada prosvjetni radnici i učenici pripremaju manifestacije jer je to dan prosvjetiteljstva Republike Srpske.

"Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sutra organizuje manifestaciju pod nazivom `Naši učitelji`. Tim povodom mi nagrađujemo najbolje prosvjetne radnike, njih 44, u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja", rekla je Stojičićeva.

Ona je rekla da je ovo sigurno dobra poruka da su Ministarstvo i rukovodstvo Republike Srpske veoma posvećeni obrazovanju, te čestitala svim prosvjetnim radnicima njihov dan.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je, čestitajući prosvjetnim radnicima i učenicima školsku slavu, izrazio zahvalnost Stojičićevoj što je prisustvovala Svetosavskoj akademiji.

"Danas, u vremenu kada smo izloženi raznim izazovima, vrednosti koje nam je ostavio Sveti Sava postaju još važnije.

Neka nam njegova mudrost bude putokaz u očuvanju tradicije, obrazovanju novih generacija i izgradnji društva", rekao je Vođević.

Protojerej-stavrofor Savo Janković poručio je da narod koji ima Svetog Savu, kao rodonačelnika duhovnosti i pismenosti, nema dovoljno riječi da mu zahvali, kao i Gospodu na takvom čovjeku kojeg je podario srpskom rodu.

Share: