00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

06. July, 2024.

Održana 34. Kosidba na Balkani-Memorijal Lazar Laketa

Tradicionalna manifestacija "Kosidba na Balkani-Memorijal Lazar Laketa" održana je danas u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada.

Učešće je uzelo 19 kosaca iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Pobjedik ovogodišnje kosidbe je Mirko Kecman, drugo mjesto osvojio je Vuk Vučković, a trećeplasirani je Mladen Tomić.

Kosci su se, osim u takmičenju u košenju ručnom kosom "varcarkom", nadmetati u skoku u dalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena sa ramena. Delija je Vuk Vučković. Pobjednici ekipnog takmičenja je ekipa "Janj".

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da ovom manifestacijom čuvaju tradiciju, te da je njihova dužnost da je prenose sa koljena na koljeno kako bi mladi znali šta je ručno košenje trave.

"Nedavno smo jednoj ulici u našoj opštini dali naziv po čuvenom Lazaru Laketi", istakao je Vođević.

Prisutnima se obratila i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, koja je navela da je ova manifestacija pored toga što je kulturna, tako je i sportska manifestacija.

"Želim da se zahvalim Agenciji i Opštini koje su istrajne u organizaciji ove manifestacije, jer tako čuvaju tradiciju", istakla je Stojičić, koja je poželela sreću svim učesnicima.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija, koji je otvorio manifestaciju, naglašava da je ovo veoma značajan dan, dan tradicije, običaja, narodne nošnje i kose "varcarke".

Prije početka takmičenja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, a generalni pokrovitelj je Opština Mrkonjić Grad.

Share: