00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

25. јануар, 2024.

Одржана Светосавска академија

У кино сали Општине Мркоњић Град одржана је Светосавска академија.

У програму су учествовали ученици основних школа "Иван Горан Ковачић", "Петар Кочић", "Вук Караџић", "Бранко Ћопић", "Средњошколског центра", Гимназије, те Дјечијег вртића "Миља Ђукановић".

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је присуствовала вечерас академији, поручила је да је образовање један од најзначајнијих система у Републици Српској који омогућава њену стабилну будућност, развој и просперитет.

Стојичићева је рекла да јој је част да је присуствовала свечаној академији у част Светог Саве, првог српског архиепископа, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Она је изјавила да се у школама у Републици Српској обиљежава школска слава - Свети Саво, када просвјетни радници и ученици припремају манифестације јер је то дан просвјетитељства Републике Српске.

"Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарство просвјете и културе Републике Српске сутра организује манифестацију под називом `Наши учитељи`. Тим поводом ми награђујемо најбоље просвјетне раднике, њих 44, у области предшколског, основног и средњег образовања", рекла је Стојичићева.

Она је рекла да је ово сигурно добра порука да су Министарство и руководство Републике Српске веома посвећени образовању, те честитала свим просвјетним радницима њихов дан.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић је, честитајући просвјетним радницима и ученицима школску славу, изразио захвалност Стојичићевој што је присуствовала Светосавској академији.

"Данас, у времену када смо изложени разним изазовима, вредности које нам је оставио Свети Сава постају још важније.

Нека нам његова мудрост буде путоказ у очувању традиције, образовању нових генерација и изградњи друштва", рекао је Вођевић.

Протојереј-ставрофор Саво Јанковић поручио је да народ који има Светог Саву, као родоначелника духовности и писмености, нема довољно ријечи да му захвали, као и Господу на таквом човјеку којег је подарио српском роду.

Подели: