00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

02. фебруар, 2024.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "410 ГОДИНА ДИНАСТИЈЕ РОМАНОВ"

Обиљежавање Дана општине Мркоњић Град почело је отварањем изложбе "410 година династије Романов" у Галерији Културног центра "Петар Кочић".

Изложбу су отворили начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић и оснивач Удружења Руса у Републици Српској "Романови" Игор Котјелников.

Котјелников је рекао да је на изложби представљено 18 владара династије Романов која је владала Русијом од 1613. до 1917. године.

Он је подсјетио да је, након година превирања, Сабор руских бољара именовао Михајла Фјодоровича Романова за новог руског цара, чиме је почела ера Романових све до фебруарске револуције 1917. године.

"Изложбу, која је први пут представљена у Руском културном центру `Руски мир` у Бањалуци, Управни одбор одлучио је да поклони Културном центру `Петар Кочић` у знак захвалности привредницима који су помогли рад Удружења", навео је Котјелников.

Стручни сарадник у области културе у Културном центру "Петар Кочић" Слободан Ћоћкало напомену је да је изложба образовног карактера и да има за циљ даљу промоцију и упознавање ученика основних школа са богатом руском историјом.

"Представљени су портрети 18 владара који су породично владали Русијом 410 година. То је једна од четири велике нације у Европи које су имале дугогодишњу традицију да владају својим империјама, а поред њих то су имали и Срби, Французи и Енглези", рекао је Ћоћкало.

Подели: