00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

23. јун, 2024.

ОДРЖАНО ВЕЧЕ ВИНА И ПОЕЗИЈЕ

Фестивал вина вечерас је у Мркоњић Граду окупио 13 винарија из цијелог региона и представнике "Херцеговачке куће" који су се представили аутентичним домаћим и традиционалним производима. Поред дегустације вина, суграђани су уживали уз поезију и пјесме Марка Милошевића и Бориса Режака.

Начелник општине Драган Вођевић истакао је да је Мркоњић Град кроз историју био познат као виноградарски крај.

"Надам се да ће ово бити један мали почетак за неке породице које ће одлучити да направе своје винарије, као што је прије било на овим просторима", рекао је Вођевић.

Идејни творац манифестације Огњен Вученовић сматра да се на овај начин људи могу заинтересовати да виноградарство, а онда и за производњу вина.

Он је подсјетио да је насеље Збориште, према записима, у прошлости је било под засадима винове лозе.

Сарадник у области културе и туризма у Културном центру Његош Томић рекао је да је да је овај фестивал и повратак у традицију виноградарства и производње вина на овом простору.

"Ова манифестација је увод у наш велики пројекат “МГ љето“ која почиње почетком јула, а већ у првој седмици, 6. јула, биће одржана традиционална `Косидба на Балкани`", рекао је Томић и додао да суграђане и људе који долазе из дијаспоре очекује велики број манифестација и програмских садржаја.

Многобројни посјетиоци фестивала били су у прилици да дегустирају изложена вина и сир сиране из Подрашнице.

Организатор Другог љетњег фестивал вина је Културни центар "Петар Кочић", а покровитељ општина Мркоњић Град.

Подели: