00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

23. June, 2024.

ODRŽANO VEČE VINA I POEZIJE

Festival vina večeras je u Mrkonjić Gradu okupio 13 vinarija iz cijelog regiona i predstavnike "Hercegovačke kuće" koji su se predstavili autentičnim domaćim i tradicionalnim proizvodima. Pored degustacije vina, sugrađani su uživali uz poeziju i pjesme Marka Miloševića i Borisa Režaka.

Načelnik opštine Dragan Vođević istakao je da je Mrkonjić Grad kroz istoriju bio poznat kao vinogradarski kraj.

"Nadam se da će ovo biti jedan mali početak za neke porodice koje će odlučiti da naprave svoje vinarije, kao što je prije bilo na ovim prostorima", rekao je Vođević.

Idejni tvorac manifestacije Ognjen Vučenović smatra da se na ovaj način ljudi mogu zainteresovati da vinogradarstvo, a onda i za proizvodnju vina.

On je podsjetio da je naselje Zborište, prema zapisima, u prošlosti je bilo pod zasadima vinove loze.

Saradnik u oblasti kulture i turizma u Kulturnom centru Njegoš Tomić rekao je da je da je ovaj festival i povratak u tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina na ovom prostoru.

"Ova manifestacija je uvod u naš veliki projekat “MG ljeto“ koja počinje početkom jula, a već u prvoj sedmici, 6. jula, biće održana tradicionalna `Kosidba na Balkani`", rekao je Tomić i dodao da sugrađane i ljude koji dolaze iz dijaspore očekuje veliki broj manifestacija i programskih sadržaja.

Mnogobrojni posjetioci festivala bili su u prilici da degustiraju izložena vina i sir sirane iz Podrašnice.

Organizator Drugog ljetnjeg festival vina je Kulturni centar "Petar Kočić", a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

Share: