00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

12. април, 2024.

Одржана смотра ученичких радова у струци текстилство и кожарство

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод у циљу промоције образовања и васпитања у Републици Српској организовали су такмичења ученика, смотре и манифестације на којима се омогућава талентованим ученицима да представе достигнућа у знању и вјештинама стеченим током школовања.

Трећа по реду смотра, која има за циљ промоцију занимања и постигнућа ученика у текстилству и кожарству, одржана је данас у Мркоеић Граду, а окупила је ученике и наставнике из Бања Луке, Приједора, Градишке, Теслића и Мркоњић Града.

Mинистар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић данас је у оквиру Смотре ученичких радова у струци текстилство и кожарство у Мркоњић Граду посјетила Средњошколски центар, те заједно са начелником општине Драганом Вођевићем текстилни погон "Графо Балкан" и фабрику обуће "Бема", којој је потребан кадар.

Стојчићева је нагласила да Мркоњић Град има велику традицију у текстилној индустрији, а да је фабрика обуће такође од великог значаја за ову локалну заједницу јер запошљава доста радника са подручја ове и сусједних општина.

 

"Посјетили смо фабрику која производи текстил и фабрику обуће `Бема` која има проблем са стручном радном снагом. Надам се да ће у будућности бити више интереса за ову струку и да ће наша привреда имати потребне кадрове", поручила је Стојичићева.

 

Начелник општине је рекао да је ова грана привреде важна за нашу заједницу.

„Честитам свим ученицима и њиховим професорима на постигнутим резултатима“, рекао је Воеђевић.

 

Директор фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић нагласио да је управо Смотра ученичких радова у струци текстилство и кожарство добра идеја да у наредном периоду у фабрици буде организован и Дан отворених врата, гдје би ученици могли да се упознају са производним погоном.

"Потребно је да дјеца виде фабрику, савремене машине за рад, као и да су услови рада повољни. Нама треба кадра, инжењера, технолога, моделара, креатора, радника за производњу, да би успјешно пословали", рекао је Умичевић.

Основна дјелатност предузећа "Бема" је производња обуће и остварује пословну сарадњу са познатим купцима у иностранству. У Мркоњић Граду је 2007. године отворена друга "Бемина" радна јединица.

Подели: