00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

Invalid date

Конкурс за додјелу стипендија

Конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса на високошколским установама, као и за ученике основних и средњих школа без оба родитеља расписан је 24.11.2023. године и биће отворен до 11.12.2023.године.
Захтјев за додјелу стипендије уз приложене доказе о испуњавању услова, кандидати подносе Одјељењу за општу управу и друштвене дјелатности у року од 15 дана од дана објављивања конкурса на огласној табли општине и интернет страници општине Мркоњић Град.
 
Образци за подношење захтјева за стипендије могу се преузети у шалтер сали Општинске управе, а налазе се и на интернет страници општине Мркоњић Град www.mrkonjic-grad.rs,
овдје:
захтјев, кућна листа и изјава.
Све додатне информације могу се добити на телефон број 050/220-941 и директно у канцеларији број 33.
Стипендије се додјељују на основу девет критеријума.

Највиши новчани износ предвиђен је за студенте који су изабрали неке од дефицитарних занимања, и то мјесечно од 200 КМ. По социјалном статусу и успјеху на студију, мјесечна стипендија износи 140 КМ, док студенти који имају статус ППБ и РВИ имају 170КМ.

Комплетан текст Конкурса за додјелу стипендија општине Мркоњић Град студентима првог циклуса на високошколским установама можете погледати овдје као текст Конкурса за додјелу стипендија општине Мркоњић Град ђацима основних и средњих школа без оба родитеља овдје.
Студенти који студирају на високошколским установама у Републици Српској су обавезни да лично предају комплетан захтјев.
Непотпуни захтјеви ће бити одбачени.

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                           

 

 

24. новембар, 2023.

Одржано Вече привредника

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић организовао је Вече привредника, a својим присуством ово вече је подржало око 200 представника фирми из Мркоњић Града и регије.

„Вече привредника прилика је да се захвалимо, пружимо подршку и још једном поручимо нашим привредницима да и даље буду храбри и одлучни, те да своје бизнисе прилагоде потребама тржишта. Пред нама је вријеме за размјену искустава и нових пословних идеја, а због тога посебно хвала гостима који су вечерас са нама. Надамо се успјешној сарадњи и у наредном периоду“, поручио је Вођевић.

Присутнима су се обратили успјешни привредник Младен Милановић, министар трговине и туризма Денис Шулић, те шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Презентован је и кратки филм, кроз који су приказани резултати пословања и историјски развој привреде и предузетништва у Мркоњић Град.

23. новембар, 2023.

Обавјештење

Позивају се сви заинтересовани да доставе своје приједлоге  пројеката за потребе израде Стратегије развоја општине Мркоњић Град 2024.-2030. година –  рок  за подношење пројектних приједлога -05.12.2023.године.

 

У складу са Одлуком начелника општине Мркоњић Град број: 01-022-19/23 од 01.03.2023.године, покренут је процес израде Стратегије развоја општине Мркоњић Град за период 2024 – 2030. година.

 

Ријеч је о изради документа чији ће садржај у великој мјери допринијети изгледу, активностима и квалитету живота и рада на подручју општине Мркоњић Град у наредних 7 година.

 

У оквиру процеса израде Стратегије развоја општине Мркоњић Град активности се проводе у складу са методологијом дефинисаном Законом о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 63/21).

 

Приједлози пројеката требају одговарати потребама ваше огранизације или локалне заједнице и бити у складу са стратешким циљевима дефинисаним у Стратешкој платформи доступној на web страници општине на линку https://www.mrkonjic-grad.rs/kategorije/1195/strateski-dokumenti.

 

Пројекти који су намијењени потребама једне особе или уже групе људи ради стицања властите користи, неће бити разматрани.

 

Приједлоге пројеката можете слати на адресу: n.arezina@mrkonjic-grad.rs.ba

 

Рок за достављање приједлога пројеката је 05.12.2023.године

18. новембар, 2023.

ОДРЖАН АРАНЂЕЛОВДАНСКИ ВАШАР

У Мркоњић Граду је на Сајму пољопривредних производа "Аранђеловдански вашар" 58 излагача представило разне врсте ракија и производе од меда, традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе.

Сајам је почео у понедјељак, 13. новембра, сензорним оцјењивањем квалитета домаће ракије, а организована су и стручна предавања за произвођаче ракија, поврћа и за пчеларе.

Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда и Даворке Ђукић-Ратковић из Требиња, најквалитетнију шљивовицу имао је Миленко Милекић из Мркоњић Града.

На другом мјесту је ракија Милице Јовић из Мркоњић Града, док је треће мјесто освојио Стеван Томић из Рибника.

Награду за најбољу крушковачу освојио је Горан Станаревић из Рибника, признање за најбољу јабуковачу добио је Чедо Милекић из Мркоњић Града, за најбољу лозовачу Душко Козомара из Рибника, а за најбољу дрењу Душанка Демир из Дрвара.

У оквиру "Аранђеловданског вашара" одржан је Фестивал домаће ракије, Етно-фестивал "Јабука", Дани меда, Изложба рукотворина "Златне руке", "Мркоњићка алка", Градимир Мркоњић Града и Градимир Републике Српске.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је вашар прилика да људи представе плодове свог рада и изразио наду да ће ова манифестација наставити да с годинама и напредује.

"Овај вашар је круна наше сезоне. Ове године смо имали низ манифестација гдје смо презентовали људе који вриједно раде и њихове производе, тако да ово дође као завршна презентација успјешне године", објаснио је Вођевић.

Душанка Демир, која је произвела најквалитетнију ракију од дрениња, објаснила је да се не исплати производити ову ракију јер је потребно око 100 килограма дренића за пет до шест литара праве, чисте дрење.

"Традиционално посјећујем вашар у Мркоњић Граду, до сада смо за ракију добили више награда и код нас и у иностранству. Све сами производимо. Осим ракије, ту је и компот, пекмез, сируп, ликер", навела је Демирова.

Према њеним ријечима, за литар ракије дрење потребно је издвојити 30 КМ, а за килограм пекмеза 20 КМ.

Пчелар Синиша Кежић из Мркоњић Града обогатио је вашар својим производима од меда. "Усавршавамо се сваке године. Сада имамо четири врсте меда, а правимо и миксове од меда и сушеног воћа", набраја Кежић.

Цијена килограма меда данас се кретала од 20 до 25 КМ, медовача се могла купити за 25 КМ, а шљивовица за 20 КМ.

Нешто ново на сајму су и необични дрвени носачи за боце-флаше за пића које прави Мркоњићанин Сретко Сладојевић.

Зрно Чулић из Мркоњић Града проглашен је за најбољег градимира Републике Српске и за најбољег градимира Мркоњић Града јер је био најбољи у оцјењивању јачине шљивовице.

Аранђеловдански вашар, који је одржан данас у Арени Нове банке, организовала је Агенција за привредни развој у сарадњи са Културно-спортским центром "Петар Кочић", а генерални покровитељ је општина.

За побједнике су обезбијеђене робне и новчане награде.

20. новембар, 2023.

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВУ ПРИЈЕДЛОГА, МИШЉЕЊА И СУГЕСТИЈА О ПИТАЊИМА КОЈА ТРЕБА УВРСТИТИ У ПРОГРАМ РАДА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД ЗА 2024. ГОДИНУ

Поштовани грађани!

                     

Пословником о раду Скупштине општине Мркоњић Град, чланом 118., предвиђено је да Скупштина доноси Програм рада за календарску годину, најкасније до краја текуће године за наредну годину.

Програм рада Скупштине чине питања из дјелокруга Скупштине и сaдржи задатке Скупштине који произилазе из Устава, закона, Статута и утврђене политике развоја општине.

Програмом рада утврђују се послови и задаци Скупштине, њихов садржај, начин извршавања, носиоци послова и задатака као и рокови за њихово извршавање.

Сходно напријед наведеном, позивамо заинтересоване грађане да најкасније до 29.11.2023. године доставе своје приједлоге које би, по мишљењу грађана, требало унијети у Програм рада Скупштине општине Мркоњић Град за наредну 2024. годину.

На основу примљених приједлога, Колегијум Скупштине припрема и утврђује приједлог Програма рада Скупштине општине Мркоњић Град за 2024. годину који се упућује Скупштини на разматрање и усвајање.

Очекујемо приједлоге и мишљења грађана за израду Програма, на чему се унапријед захваљујемо.

                                                                                                                ПРЕДСЈЕДНИК СО

                                                                                                               Стевица Еремија, с.р.

17. новембар, 2023.

Обавјештење о радном времену на дан празника на подручју општине Мркоњић Град

Обавјештавају се грађани, правна лица и предузетници са  подручја општине Мркоњић Град, да је у складу са Законом о празницима Републике Српске  у дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

 У складу са Законом о празницима Републике Српске, републички празник је:

  • Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, 21.11.2023. године (уторак).

У складу са важећом Законом о празницима Републике Српске и Закључком Начелника општине број: 01-140-4/23 од 15.11.2023. године на дан празника  на подручју општине Мркоњић Град  могу да раде:

I     Правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба и  пецива и продају истих, те трговински објекти на бензинским пумпним станицама, на дан празника (21.11. уторак) могу да раде у времену од 00.00 до 24.00 часа.

 

II    у времену од  07,00 до 15,00 часова могу да раде сва правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност.

 

Закључак о одређивању радног времена на дан празника можете погледати овдје.

13. новембар, 2023.

Сензорно оцјењивање квалитета домаће ракија

Професор Пољопривредног факултета у Београду Нинослав Никићевић и професор Даворка Ђукић-Ратковић оцијенили су 82 узорка ракије, од тога 49 узорака ракије шљиве, а резултати ће бити саопштени у суботу 18. новембра, на 11. Аранђеловданском вашару.

Никићевић је рекао да у Мркоњић Град долази већ 18 година да оцјењује квалитет ракије и да на овим просторима доминира ракија шљивовица, изврсног укуса и квалитета.

Горан Тодоривић, директор Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град, рекао је да се ове године одржава једанаести по реду Аранђеловдански вашар, који садржи неколико важни догађаја.

„ С обзиром да имамо велики број догађаја обезбјеђен је велики број награда, а очекујемо преко 50 излагача. Циљ манифестације је промоција наше културе, традиције и обичаја и производа наших малих произвођача“, навео је Тодоровић.

Фестивал ракије је једна у низу манифестација у оквиру сајма пољопривредних производа „ 11. Аранђеловдански вашар у Мркоњић Граду".

Аранђеловдански вашар се завршава у суботу, 18. новембра, када ће осим Фестивала домаће ракије, бити одржани Етно-фестивал "Јабука" и Дани меда.