00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Sve novosti

17. maj, 2024.

J A V N I P O Z I V za prijavu projekata udruženja građana/nevladinih organizacija

Raspisuje se Javni poziv za prijavu projekata udruženja građana/nevladinih organizacija, koji će se sufinansirati iz budžeta opštine Mrkonjić Grad u 2024. godini, iz sljedećih oblasti:

 

  • Poboljšanje položaja djece i mladih,
  • Doprinos razvoju kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija,
  • Unapređenje životne sredine i ekologije,
  • Socijalna politika,
  • Projekti u skladu sa Strategijom razvoja opštine Mrkonjić Grad.

Projekte treba realizovati na području opštine Mrkonjić Grad - u 2024. godini, a visina sredstava koja se mogu dodjeliti po projektu iznosi – od 500,00 do 2.500,00 KM.

Prijave se podnose na šalteru: br.2 Šalter sale -Opštine Mrkonjić Grad ili mogu biti poslane poštom na adresu Opština Mrkonjić Grad, Trg Kralja Petra I Karađorđevića 1, 70260 Mrkonjić Grad sa naznakom za Komisiju za saradnju sa udruženjima građana – ne otvaraj!

Javni poziv ostaje otvoren 30 (trideset) dana - od dana objavljivanja na oglasnoj tabli opštine i na web - stranici opštine Mrkonjić Grad.

Sve informacije vezane za javni poziv - mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika, putem broja telefona: 050/220-958.

 

Javni poziv

PROJEKTNA DOKUMENTACIJA:

OBRAZAC 1-PRIJAVA

OBRAZAC 2-PRIJEDLOG PROJEKTA

OBRAZAC 3-PREGLED BUDžETA

OBRAZAC 4-MATRICA LOGIČKOG OKVIRA

OBRAZAC 5-PLAN AKTIVNOSTI I PROMOCIJE

OBRAZAC 6- ADMINISTRATIVNI PODACI

OBRAZAC 7- FINANSIJSKA IDENT. FORMA

OBRAZAC 8- IZJAVA

OBRAZAC 9- SPISAK DOKUMENTACIJE ZA PROVJERU

14. maj, 2024.

Obavještenje o ažuriranju Programa kapitalnih investicija opštine

        Koordinacioni tim za izradu Programa kapitalnih investicija obavještava sve zainteresovane građane opštine Mrkonjić Grad, privredne subjekte, preduzetnike, ustanove i udruženja građana da će se vršiti ažuriranje Programa kapitalnih investicija za period 2025 – 2029. godine.

        Obrazac Prijedlog za investiranje možete podići svakim radnim danom u Šalter sali, šalter broj 1. i na zvaničnoj internet stranici opštine: www.mrkonjic-grad.rs .

        Popunjene i potpisane obrasce možete predati u Šalter sali, šalter broj 1 ili u kancelariji broj 17.

        Za sve dodatne informacije možete se obratiti kod sekretara Koordinacionog tima (kancelarija br. 17) ili putem telefona 050/220-931. 

        Rok za podnošenje obrazaca Prijedloga za investiranje je 19. jul 2024. godine.

 

 

Obrazac za investiranje sa kompletnim upustvom možete preuzeti ovdje.

10. maj, 2024.

VLADIKA SERGIJE: BOGOMAJKA DANAS DOŠLA MEĐU VJERNI NAROD

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je u obraćanju vjernicima iz Mrkonjić Grada i susjednih opština i gradova koji su dočekali ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i dio moštiju /čestica/ Svetog Save u mrkonjićkom Hramu Svetog Save, da je danas veliki dan jer je Bogomajka, kroz ovu čudotvornu i svetu ikonu iz manastira Hilandara, došla među vjerni narod.

"Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice tu je da nas podsjeća na riječi koje je rekla za cijelo čovječantstvo `Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi Gospodnjoj`. To je ono čega svi treba da se sjećamo svakoga dana - zato što su one naša sloboda volje koja učestvuje u neizmjernoj ljubavi. Da ona nije rekla te riječi mi danas ne bismo bili sinovi Božiji, hrišćani, bili bismo ko zna šta, jer Božija je volja da spasi čovjeka", rekao je episkop Sergije.

Vladika Sergije je istakao da se danas treba radovati i tome da je, osim čudotvorne ikone, Hram Svetog Save dobio i česticu moštiju Svetog Save.

"Da nas osvježavaju duhovno, prosvećuju, te da se molimo pred njima da nas Sveti Sava blagoslovi", rekao je episkop Sergije.

Načelnik opštine Dragan Vođević istakao je da će se današnji dan pisati svijetlim slovima u istoriji Mrkonjić Grada.

Veliki broj vjernika iz Mrkonjić Grada i susjednih opština i gradova dočekao je danas ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i dio moštiju /čestica/ Svetog Save u mrkonjićkom Hramu Svetog Save, gdje će biti dostupne na poklonjenje i cjelivanje vjernom narodu kao veliki blagoslov.

Svetinje su litijskom procesijom prenesene od Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gdje su stigle sinoć neposredno pred večernje bogosluženje, do Hrama Svetog Save, nakon čega je služena Sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiju su služili preosvećene vladike novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin, lipnjanski Dositej, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, te episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Za prisutne vjernike upriličena je svečana trpeza.

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice je poklon bratstva manastira Hilandara Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

Organizatori dočeka su Eparhija bihaćko-petrovačka, opština Mrkonjić Grad i ktitor Hrama Svetog Save, privrednik iz ovog grada, Mladen Milanović.

04. maj, 2024.

PODIJELjENI VASKRŠNjI PAKETI

Povodom Vaskrsa, danas su podijeljeni vaskršnji paketi za 141 porodicu slabijeg materijalnog stanja, u organizaciji Opštine i Centra za socijalni rad.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, koji je sa saradnicima učestvovao u podjeli, rekao je da opštinska uprava iz godine u godinu, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, povodom velikih pravoslavnih praznika, organizuje podjelu paketa porodicama slabijeg materijalnog stanja, kojima tako želi da poruči da je uz njih.

Vođević je sugrađanima čestitao praznik i poželio da u zdravlju i radosti dočekaju Vaskrs.

Načelniku je za posjetu zahvalio Nebojša Roljić koji je prije par godina teško povrijeđen i trenutno čeka šestu operaciju, za koju se nada da će poraviti njegovo zdravstveno stanje, jer je zadobio višestruke prelome, povredu kičme, karlice, kukova, ruke.

"Prilikom rada u šumi drvo je palo na mene, zadobio sam teške povrede opasne po život. Nakon dugotrajnog liječenja i oporavka, za koji su trebala i velika novčana sredstva, uspio sam da prohodam. Zahvaljujući pomoći Opštine, Centra za socijalni rad i ljudi dobre volje, stao sam na svoje noge", kaže Roljić.

On je dodao da ga čeka još dug put oporavka, ali da će mu to ipak biti olakšano jer je dobio obećanje od načelnika Vođevića da će svi i dalje biti uz njega.

Podjelu vaskršnjih paketa danas je organizovala opština Mrkonjić Grad i Centar za socijalni rad, dok su prije dva dana 40 vaskršnjih paketa podijelili Kolo srpskih sestara "Rođenje Presvete Bogorodice" i Opštinska organizacija Crvenog krsta.

30. april, 2024.

PREDSTAVLjEN PROJEKAT "ZDRAVE ZAJEDNICE U BiH"

Projekat "Zdrave zajednice u BiH", koji će biti sproveden u 11 opština u Republici Srpskoj, realizuje se s ciljem uspostavljanja centra za bazičnu fizikalnu rehabilitaciju pri domovima zdravlja, rekao je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Milan Latinović.

Latinović je rekao da je ideja ovog projekta, koji podržava i Svjetska zdravstvena organizacija, da u njemu, osim zdravstvenih radnika i ustanova, učestvuje i društvena zajednica, kao i građani.

"U Mrkonjić Gradu, kao i u ostalih 10 opština i gradova planiramo da radimo kao partneri na programima promocije zdravlja i prevencije bolesti", poručio je Latinović.

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske Aco Pantić rekao je da je ovaj savez jedan od ključnih partnera na ovom projektu, čija je uloga jačanje kapaciteta i unapređenje rada odbora za zdravlje pri lokalnim zajednicama.

"Očekujemo da će u narednoj fazi projekta biti osnovana i mreža za zdravlje, gdje će se razmjenjivati dobra praksa iz odbora za zdravlje između lokalnih zajednica", naveo je Pantić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da građani od ovog projekta mogu da očekuju mnogo u naredne četiri godine.

"Cilj nam je da aktiviramo što veći dio društva da se aktivno uključi u zdrave navike, da što više borave u prirodi i uživaju u prirodnim ljepotama", naglasio je Vođević.

On je dodao da je Skupština opštine Mrkonjić Grad usvojila Strategiju razvoja opštine u narednih sedam godina, kojoj je primarni cilj razvoj turizma i turističkih potencijala.

26. april, 2024.

Obavještenje o radnom vremenu u dane praznika na području opštine Mrkonjić Grad

Obavještavaju se građani, pravna lica i preduzetnici sa područja opštine Mrkonjić Grad, da je u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske u dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik je:

• Međunarodni praznik rada,, 1. i 2.maj,

• Dan pobjede nad fašizmom, 9. Maj

U skladu sa važećom Zakonom o praznicima Republike Srpske i Odlukom o radnom vremenu pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju trgovinsku, zanatsku u uslužnu djelatnost i Zaključkom Načelnika opštine broj: 01-140-2/24 od 26.04.2024. godine na dan praznika na području opštine Mrkonjić Grad mogu da rade:

I Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba i peciva i prodaju istih, te trgovinski objekti na benzinskim pumpnim stanicama, na dan praznika (1. 2. i 9. maja 2024. godine) mogu da rade u vremenu od 00.00 do 24.00 časa.

II Na Međunarodni praznik rada, 01. maja 2024. godine (srijeda) na području opštine Mrkonjić Grad za sva pravna lica i preduzetnike je neradni dan.

III Na drugi dan Međunarodnog praznika rada 02. maja 2024. godine (četvrtak) i Dan pobjede nad fašizmom, 09. maja 2024. godine (četvrtak), na području opštine Mrkonjić Grad u vremenu od 07,00 do 15,00 časova mogu da rade sva pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost.

IV Neradni dani za vaskršnje praznike:

U dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 43/07) vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće:

• 03.maj (pravoslavni Veliki petak), 05. maj (dan Vaskrsa) i 06. maj 2024.godine (Vaskršnji ponedjeljak), te vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u te dane a isto pravo ostvaruju podnošenjem zahtjeva kod svog poslodavca.

Zaključak o određivanju radnog vremena možete pogledati ovdje.

23. april, 2024.

Najava 28. sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad

Najava 28. sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad, koja će se održati dana 25.04.2024. godine (četvrtak) u skupštinskoj sali opštine Mrkonjić Grad, sa početkom u 10,00 časova.

D n e v n i r e d:

1. Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa 27. sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad održane dana 23 i 27.02.2024. godine;

2. Informacija o radu Pravobranilaštva Republike Srpske – Sjedište zamjenika Banja Luka za period 01.01.2023. do 31.12.2023. godine;

3. Izvještaj o izvršenju budžeta Opštine Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

4. Prijedlog Odluke o otpisu potraživanja;

5. Prijedlog Odluke o usvajanju završnog računa budžeta opštine Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

6. Informacija o realizaciji Programa kapitalnih investicija za 2023. godinu;

7. Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja opštine Mrkonjić Grad za period 2024-2030. godina;

8. Prijedlog Odluke o utrošku novčanih sredstava sa posebnog računa vodnih naknada u 2024. godini;

9. Prijedlog Plana utroška sredstava od koncesione naknade u 2024. godini;

10. Prijedlog Plana utroška sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata na području opštine Mrkonjić Grad u 2024. godini;

11. Izvještaj o realizaciji Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2023. godini;

12. Prijedlog Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2024. godini;

13. Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za implementaciju Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2024. godini (Komponenta: Podrška razvoju MSP i preduzetništva i Podrška razvoju turizma);

14. Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za implementaciju Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2024. godini (Komponenta: Podrška razvoju poljoprivrede);

15. Prijedlog Odluke o osnivanju Turističke organizacije opštine Mrkonjić Grad;

16. Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Zajedničke javne ustanove Turistička organizacija „Krajina“;

17. Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni dijela Regulacionog plana za potrebe male privrede u Podorugli;

18. Prijedlog Odluke o izmjeni Regulacionog plana „Centar“ Mrkonjić Grad, na lokaciji Rudine u Mrkonjić Gradu;

19. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o prodaji neposrednom pogodbom zemljišta u svojini Opštine Mrkonjić Grad, sa Jaguzović Lazarom iz Mrkonjić Grada;

20. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti u svojini Opštine Mrkonjić Grad, sa Vođević Mirka Jovom, Bjelajce bb, Mrkonjić Grad, zastupan po punomoćniku Marić N. Goranu, advokatu iz Banjaluke;

21. Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u Opštinskoj upravi opštine Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

22. Informacija o stanju u oblasti kulture i informisanja na području opštine Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

23. Prijedlog Programa kulturnih aktivnosti na području opštine Mrkonjić Grad za 2024. godinu;

24. Informacija o stanju u oblasti sporta sa finansijskim izvještajem sportskih klubova na području opštine Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

25. Prijedlog Programa sportskih aktivnosti na području opštine Mrkonjić Grad za 2024. godinu;

26. Informacija o ostvarivanju prava u oblasti boračko-invalidske zaštite za 2023. godinu;

27. Izvještaj o radu i poslovanju JZU Dom zdravlja „Dr Jovan Rašković“ Mrkonjić Grad za period 01.01.-31.12.2023. godine;

28. Informacija o zdravstvenom osiguranju stanovništva za 2023. godinu;

29. Izvještaj o radu JU Centar za socijalni rad Mrkonjić Grad u 2023. godini;

30. Izvještaj o radu JU „Narodna biblioteka“ Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

31. Izvještaj o radu Vatrogasnog društva Mrkonjić Grad za 2023. godinu;

32. Informacija o stanju u oblasti lovstva na području opštine Mrkonjić Grad u 2023. godini;

33. Informacija o radu i aktivnostima Udruženja sportskih ribolovaca Mrkonjić Grad za 2023. godinu;