00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

24. October, 2024.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "CRKVE BRVNARE - ČUVARI TRADICIJE"

U Mrkonjić Gradu otvorena je izložba slika o crkvama brvnarama Stanka Kostića iz Beograda na kojoj je predstavljeno 46 fotografija.

Kostić je rekao da je ukupno snimio 75 drvenih bogomolja koliko ih ima u Republici Srbiji nastale u vremenima turske okupacije.

"Vlastela je izginula na Kosovu i Metohiji, veliki dio stanovništva se raselio seobama, a narod koji je ostao na okupiranoj teritoriji Srbije saborovanjem je nastavio kulturni život. Uz gusle, priče, narodnu poeziju, mitologizirajući slavnu pršlost Nemanjića, počeo je da sanja obnovu slavne države", pojasnio je Kostić.

Kostić je naveo da trenutno radi na izložbi "Crkve brvnare - čuvari tradicije Republike Srpske".

On se nada da će se u narednom periodu, ugovorom o kulturnoj saradnji Srbije i Republike Srpske, crkve brvnare sa obje strane Drine naći na Uneskovoj listi zaštite kulturnog nasljeđa.

Stručni saradnik za kulturu u Kulturnom centru "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu Slobodan Ćoćkalo rekao je da na ovom području nije sačuvano ništa od takvih objekata, ali da postoje podaci da su postojale na području opštine i sela Podrašnica.

Na izložbi su bili prisutni predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštinske vlasti.

Izložba, koja će biti otvorena narednih 15 dana, postavljena je u Galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić" koji je i organizator, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Share: