00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

ODRŽANA LIKOVNA KOLONIJA

Likovna kolonija "Zelenkovac-Medna 2024" je održana u Eko-zoni Zelenkovac i u selu Medna. Učesnici kolonije i pored kišovitog vremena su imali priliku da upoznaju ljepote mrkonjićkog kraja.

Organizovana je posjeta Manastiru Medna, obilazak slapova rijeke Sane, Prizren grada, jezera Balkane i Hrama Svetog Save. Na koloniji je učestvovalo 14 umjetnika iz Beograda, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Banja Luke, Gradiške, Vukosavlja i Mrkonjić Grada. Slikari, skulptor i bakrorezac su na koloniji stvorili 26 slika, 6 kamenih skulptura, dva bakroreza i desetak crteža.

Izložba radova nastalih na koloniji je organizovana 21. 09. 2024. godine ispred Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Medni povodom hramovne slave i 22. sabora Medljanaca.

Likovnu koloniju su organizovali i podržali Eko-zona Zelenkovac, Art kafe Venus, Galerija Aksios Beograd i Opština Mrkonjić Grad.

Jedan od domaćina, Borislav Janković, čije je osnovno zanimanje slikarstvo, istakao je da je sa grupom saradnika odlučio da i ove godine organizuju druženje umjetnika - Likovnu koloniju.

"Ohrabreni smo kad nam je od strane Opštine prihvaćen projekat u okviru konkursa udruženja građana opštine Mrkonjić Grad. Bila su to početna sredstva ali još uvijek nedovoljna za koloniju koja bi mogla imati pravu širinu i prave efekte i odjeke", istakao je Janković.

Dodao je da u razgovoru sa dugogodišnjim prijateljem i saradnikom Milenkom Milekićem- Art kafe Venus, došli do više informacija i ideja kako da tu koloniju dignemo na viši nivo.

"Kako Milenko odavno posvećuje ljubav ka umjetnosti- organizuje izložbe , poetske večeri , promocije knjiga i okuplja ljubitelje istog iz našeg, malog grada. Vrlo je bitno da Milenko kupuje slike ne samo od nas lokalnih, već i sam ima ozbiljnu kolekciju umjetničkih dijela. Odlučili smo da ujedinimo snage i naravno materijalna sredstva i podijelimo svaku muku, trud ali i radost koju ovakva druženja donose. Od strane slikarskog karavana iz Srbije stiglo nam je pet vrhunskih metuzalema , vrlo iskusnih i vrijednih umjetnika. Srećan sam što su naši gosti umjetnici očarani svim ovim našim", zaključio je Janković.

Podeli: